21 april 2020

Groene vingers….

Ik ben gek op groen. Ik vind het een geweldige veelzijdige kleur maar ook van het begrip groen als zijnde natuur word ik heel blij.

Ik ben als kind opgegroeid midden in de natuur. Wij woonden in een schattig wit huisje in het bos. Ik was altijd buiten en dat ben ik nu nog graag. Ik kan genieten van een prachtig aangelegde tuin maar net zo goed van een stuk ongerepte en ongeplande natuur. Zo noem ik onze achtertuin ook, natuurtuin. Dat scheelt een hoop tuinieren want dat is niet echt mijn hobby. Bovendien houd ik van mos tussen de tegels dus dan hoef je het ook niet weg te halen, toch?

Groen in huis vind ik tegenwoordig ook heel fijn. Vroeger had mijn oma zo’n vensterbank vol met (in mijn ogen foeilelijke) planten en ook in mijn ouderlijk huis herinner ik me zo’n vensterbank met groen. Mijn moeder deed ook heel lang met planten, zelden moest er iets vervangen worden. Ik heb ooit eens toen ze op vakantie ging alles dood laten gaan. Ik had een briefje achter gelaten waarin stond: Sorry mam, alle planten zijn dood maar de uien staan wel in bloei (vond mezelf toen blijkbaar ook al erg grappig). Echt groene vingers had ik dus niet. 

Sinds een jaartje of wat heb ik ook planten in huis. Bloemen had ik altijd al maar planten waren eerder niet aan mij besteed. Zelfs de incidentele cactus of de “deze heeft echt niet veel aandacht nodig” plant verliet het huis via de groene container. Uitgedroogd, happend naar zuurstof en onherstelbaar dood. Maar, aangestoken door een goede vriendin, krijg ik steeds meer lol in de verzorging van mijn bescheiden collectie aan planten. Ik heb dit weekend zelfs een zelf gestekt plantje in een potje gezet 😊! 

Mijn tip: geef je planten een naam. Ik weet niet waarom maar sinds ik dat doe leven ze een stuk langer. Ik ben begonnen met Herman. Dat was nog even wennen dus ik ben nu aan Herman 2 bezig maar die doet het als een malle. En ik hecht ze ook eigenschappen toe. Zo is Herman 2 een beetje het no-nonsense type, niet zeuren maar groeien zeg maar. Hans is echter een beetje een zeurderig typje wat snel z’n blad laat hangen (maar dan wel snel opknapt als ie water krijgt). Mijn kinderen denken overigens dat ik gek ben geworden maar dit terzijde. 

Echt groene vingers heb ik nog steeds niet behalve als ik met verf bezig ben geweest. Maar mijn planten doen het steeds beter en Herman 2 heeft zelfs model gestaan voor een print. 

Eerst heb ik de bladeren getekend en er een grote “stempel” van gemaakt. Die ben ik vervolgens gaan afdrukken met textielverf op canvas. Daar heb ik foto’s van gemaakt en die ben ik gaan bewerken in Photoshop. Die print heb ik op een mooie stevige katoen laten drukken. En het atelier waar ik mee samenwerk, WvP Textile-Design uit Delft, heeft daar deze mooie tassen van gemaakt! Ze staan in de webshop voor € 19,95 excl. verzendkosten.

 

Boekentip

Wil je serieuze tips over hoe je je planten in leven houdt? Lees dan Plantastic. Crazy plant lady Mandy Bollegraf legt je in vijf stappen uit hoe je je eigen urban jungle creëert: na een stoomcursus algemene verzorging lees je wat de musthaves zijn voor je plantentoolkit, hoe je het tuincentrum tackelt, hoe je stekken aanpakt en wat je moet doen in geval van nood: eerste hulp bij zieke planten. No-nonsense en veel tips.

Winkeltip

Winkeltip:

Wil je je plantencollectie uitbreiden of leuke (woon) accessoires scoren dan moet je zeker naar Rood en Bloem in Utrecht (Springweg 14
3511 VP Utrecht).  Deze stadstuinwinkel is een paradijs voor iedereen die van groen houdt. Kamerplanten, stekjes, droogbloemen, woonaccessoires, cadeautjes en workshops, je vindt het er allemaal!